Áfonya a babáknak

Vajon mikortól adható áfonya a babáknak? Az áfonya szinte egész évben elérhető a nagyobb bevásárlóközpontok polcain, mégis érdemesebb inkább az áfonya szezonban beszerezni belőle. Akár nagyobb mennyiségben is, hiszen a hűtőben tartva 2 hétig is eláll, de lefagyasztható, vagy akár feldolgozható. Nagyon ízletes áfonyalekvár, vagy szörp is készíthető belőle, mely a gyerekek kedvence lehet. Már hazánkban is megtalálhatók szedd magad áfonya akciók is, érdemes lehet ezeket is felkeresni és így beszerezni nagyobb mennyiséget az egészséges, ropogós gyümölcsből.

Az áfonya hatása ráadásul igazán rendkívüli a szervezet számára, így nemcsak a babáknak, kisgyerekeknek, de bizony a felnőtteknek is nagyon ajánlott a rendszeres fogyasztása. Hiszen jót tesz az emésztésnek, segít a szemek egészségének megőrzésében, javítja a keringést, immunerősítő. Mindezen hatások köszönhetők annak, hogy tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal (többek között A-, C-, K-vitamint tartalmaz), valamint rostokkal és ásványi anyagokkal.

Mikortól adható áfonya a babáknak?

Az áfonya 8-9 hónapos kor körül adható a babáknak. Mivel nagyon finom ízű, kevés baba utasítja el. Érdemes friss, érett gyümölcsöt vásárolni, amit alaposan meg kell mosni mielőtt kínáljuk a babáknak. Ha van közötte penészes, akkor az sajnos a többi áfonya bogyót is megszennyezheti a penészgombával, így akkor már abból semmi esetre se adjál neki. Ugyanis ez a gombafajta láthatatlanul is megfertőzheti a szemeket, melyek fogyasztása hasgörcsöt is okozhat. A permetszer maradványok miatt az alapos mosása is elkerülhetetlen a ropogós bogyóknak.

Mire érdemes figyelni, ha áfonyát adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a gyümölcs héját
  • Ha penészes szemeket találunk közte, ne adjunk belőle a babának
  • Ha még nem tudja biztonságosan összecsippenteni, inkább alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Ha már meg tudja fogni, akkor is érdemes figyelni rá, hogy a nagyobb, kerek bogyókat félbevágjuk, nehogy fulladást okozzanak.
  • Csak akkor adjunk nekik egészben laposabb, kisebb bogyókat is, ha már biztosan meg tudják rágni.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs – bár nagyon ritkán, – de az áfonya allergiát is okozhat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Címlap kép: Áfonyás desszert babáknak (forrás: https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Ketszinu_turodesszert_babaknak?aid=20130520223735)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom