Áfonya akció

Az áfonya akció főleg az áfonya szezon közepén jellemző. Amikor már látszik a termés mennyisége, így az árakat is meg tudták határozni, de még nem az utószezon van, amikor a kevesebb mennyiség miatt már megint elkezdenek felkúszni az árak. Az áfonya szezon általában július legvégétől kezdődik és szeptember elejéig tart.

Hazánkban nem sok helyen terem meg vadon, mivel a savanyú talajt, a napfényes helyeket, ugyanakkor a hűvös, csapadékos klímát kedveli. Ezért is őshonos Észak-Amerikában és Észak-Európában, ahol a magasabb hegyek erdőszéli ligetes területein, fenyvesek mellett található ez a hangafélék családjába tartozó örökzöld növény.

Számos fajtája van, melyek közül a legismertebbek a fekete áfonya, a vörös áfonya és a tőzegáfonya. Mivel hazánkban nem sok helyen található meg szabadon, ezért a természetben előfordulva védett növény. Viszont számos kertben is megtalálható és egyre több áfonya ültetvény található hazánkban is.

Áfonya akció

Az áfonya szezonban számos akcióval találkozhatunk a piacok polcain. Ezeket az ízletes, zamatos, egészséges bogyókat elsősorban Erdélyből hozzák és érdemes erre az időszakra várni a nagyobb mennyiségek beszerzésével. Ugyanis ilyenkor akár több száz forinttal kevesebbért is hozzájuthatunk a nap érlelete egészséges bogyókhoz, melyekből aztán készülhet az áfonyalekvár, a szörp, vagy akár le is fagyaszthatunk belőle.

Hazánkban is több helyen találhatók már áfonya ültetvények, ahol ebben az időszakban szedd magad áfonya akciókkal is várják az érdeklődőket. Érdemes már jó előre informálódni a honlapokon, mert kiírják az érési időket, amik az időjárás függvényében változhatnak is. Az áfonya szezon – az időjárás függvényében – általában július végén, augusztus elején indul és augusztusban van a főszezon. A szezon vége szeptember elejéig, közepéig tart.

Aki lemaradt a szezonról annak sem kell elkeserednie, hiszen fagyasztott gyümölcs egész évben kapható a boltokban. Valamint most már a nagy bevásárlóközpontok polcain is szinte egész évben elérhető friss áfonya. Ugyanis egyre több országban termesztik a világ déli féltekén is. Így Argentínában, Chilében, Uruguayban, Dél-Afrikában, Új-Zélandon, Ausztráliában is. Bár ezek a gyümölcsök, vegyszerekkel kezeltek és kevésbé éretten kerülnek leszedésre. Mivel a hosszú szállítási idő és a tárolás ezt szükségessé teszi. Tehát ugyan elérhető a friss gyümölcs, de mégsem az, mintha magunk szednénk a kertünkben, vagy egy szedd magad akcióban a főszezonban.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom