Tartalomjegyzék
Áfonya allergia bármilyen életkorban kialakulhat, de a leggyakoribb kisgyerekek esetében. Túlérzékenységet, vagyis allergiát egyes ételféleségek, köztük a gyümölcsök és zöldségek is kiválthatnak. Az allergia a szervezet immunrendszerének téves működése. Ennek az előfordulása nem ritka és gyerekkorban viszonylag gyakori is. De a gyerekek nagyobb része ezt kinövi, így felnőttek között már csak néhány százalékos az előfordulási arány.
A legjellemzőbb allergiák kereszt allergiában fordulnak elő. Mit is jelent ez pontosan? A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn.
A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.
Jellemző pollen-étel keresztallergiák
- Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya
- Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
- Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, kamilla, napraforgó, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
- Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó
- Földimogyoró: dió
- Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
Áfonya allergia tünetei
A tünetek egyénenként, de ugyanazon személy esetében még alkalmanként is eltérőek lehetnek. Azonban az alábbi tünetekre figyelni kell:
- szájzsibbadás
- bőrviszketés
- csalánkiütés
- duzzanat az ajkakon, arcon, nyelven vagy a torokban
- nehézlégzés
- hasi fájdalom, hasmenés
- émelygés, hányás
Áfonya allergia megelőzése
Fontos esetleg már egy vendégség kapcsán előre tájékozódni arról, hogy a meghívottak között van-e, aki ételallergiás, vagy valamilyen ételérzékenysége van. Amennyiben igen, akkor az adott alapanyagot mindenképpen szükséges helyettesíteni. Ha valaki allergiás az áfonyára, az nagy eséllyel a többi apró magvas gyümölcsökre – a szamócára, eperre, szederre, málnára – is. Szerencsés ilyen esetben ezeket is elkerülni, illetve más egyéb gyümölccsel helyettesíteni. Érdemes ezekre figyelni, és ha bármilyen tünet jelentkezik ételek fogyasztása után, akkor mindenképpen javasolt ételallergia vizsgálatot csináltatni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Allergia
Vissza a kategória cikkeihez