Áfonya allergia

Áfonya allergia bármilyen életkorban kialakulhat, de a leggyakoribb kisgyerekek esetében. Túlérzékenységet, vagyis allergiát egyes ételféleségek, köztük a gyümölcsök és zöldségek is kiválthatnak. Az allergia a szervezet immunrendszerének téves működése. Ennek az előfordulása nem ritka és gyerekkorban viszonylag gyakori is. De a gyerekek nagyobb része ezt kinövi, így felnőttek között már csak néhány százalékos az előfordulási arány.

A legjellemzőbb allergiák kereszt allergiában fordulnak elő. Mit is jelent ez pontosan? A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. 

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarackkörte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya
  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, kamilla, napraforgó, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Áfonya allergia tünetei

A tünetek egyénenként, de ugyanazon személy esetében még alkalmanként is eltérőek lehetnek. Azonban az alábbi tünetekre figyelni kell:

  • szájzsibbadás
  • bőrviszketés
  • csalánkiütés
  • duzzanat az ajkakon, arcon, nyelven vagy a torokban
  • nehézlégzés
  • hasi fájdalom, hasmenés
  • émelygés, hányás

Áfonya allergia megelőzése

Fontos esetleg már egy vendégség kapcsán előre tájékozódni arról, hogy a meghívottak között van-e, aki ételallergiás, vagy valamilyen ételérzékenysége van. Amennyiben igen, akkor az adott alapanyagot mindenképpen szükséges helyettesíteni. Ha valaki allergiás az áfonyára, az nagy eséllyel a többi apró magvas gyümölcsökre – a szamócára, eperre, szederre, málnára – is. Szerencsés ilyen esetben ezeket is elkerülni, illetve más egyéb gyümölccsel helyettesíteni. Érdemes ezekre figyelni, és ha bármilyen tünet jelentkezik ételek fogyasztása után, akkor mindenképpen javasolt ételallergia vizsgálatot csináltatni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Allergia

Vissza a kategória cikkeihez