Áfonya bokor

Az áfonya bokor a hangafélék családjához tartozó növény. Számos fajtája ismert, leginkább a fekete áfonya, a vörös áfonya vagy a tőzegáfonya. A növény örökzöld törpecserje, kúszónövény, melynek indái akár több méteresre is megnőnek. A termésük kerek, különböző színű – élénkpiros, kék, fekete – bogyó. A leginkább elterjedtebb és ismert a fekete áfonya.

Hazánkban ritkán fordul elő a természetben (a Zemplénben, a Mecsekben és az Alpokalján megtalálható szabadon is), ezért a vadon élő változata fokozottan védett. Azonban a kertünkben termeszthetünk belőle, ha otthon szeretnénk szüretelni egészséges bogyóit. Hiszen számos vitamint és ásványi anyagot, antioxidánst és a szervezet számára fontos rostokat egyaránt tartalmaz. Az áfonya hatása a szervezetre ezért is rendkívüli hatású, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.

Áfonya bokor termesztése

Az áfonya a második legnépszerűbb bogyós növény az eper mellett a nyugati országokban. Viszonylag igénytelen, könnyen gondozható növény, mely a hideget is jól tűri, ezért érdemes megpróbálkozni a kertekben is az ültetésével. Örökzöld cserjeként ráadásul mutatós dísznövény is. Mely tavasszal kecse, harang alakú, fehér-, vagy rózsaszín virágaival díszít, de még télen is üde színfoltja a kertnek. Ráadásul mivel nagyon egészséges a frissen szedett gyümölcs vitamin és ásványi anyag forrás is egyben.

Áfonya talaj igénye, ültetése

Az áfonya a félárnyékos, de napsütötte helyeket, a lazább, savanyú talajt és a hűvös, csapadékos klímát kedveli. Még ha a kertünk talaja savas kémhatású is, nem árt, ha tovább növeljük a savasságát. 

Ültetése lépésről – lépésre

  1. Fontos a megfelelően napos, fagyvédett hely megválasztása.
  2. Majd az ültetőgödör előkészítése. Akkora gödröt érdemes ásni, ami körülbelül kétszerese a bokor gyökerének.
  3. Tőzegmohával fel kell tölteni a gödröt, majd alaposan belocsolni és akkor kerülhet bele a bokor.
  4. Ha visszatemettük a földet, ismét alaposan meg kell locsolni a növényt.
  5. Az első évben folyamatos öntözést igényel. Kb. heti 25 mm vízre van szüksége.
  6. Ha már meggyökeresedett a vízigénye a felére csökken, de ekkor is rendszeres öntözést igényel.

Az áfonya gondozása

A bokrok csak 4-5 év múlva fordulnak termővé. A bogyók leszedésével meg kell várni az első fagyokat. A téli hónapokban hótakaró alatt pihen a növény, ha nincs hó érdemes mulccsal betakarni, hogy óvjuk a fagyoktól.

Tavasszal savas tápanyagot kell biztosítani számára, melyet a növény körül a talaj felső rétegébe kell beledolgozni. Gyomtalanítani is szükséges a növény környezetét, de úgy, hogy a föld alatt pedig indaszerűen terjeszkedő gyökérzetét ne sértsük meg. Érdemes az öntözéséről is gondoskodni, főleg a száraz időkben.

De a megfelelő talajviszonyokon kívül oda kell figyelni a metszésre is. Metszéskor a beteg és elhalt ágakat, valamint a sérült és már nem termő hajtásokat el kell távolítani. Amennyiben nagyon sűrű a bokor ritkítani is szükséges. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom