Áfonya fesztivál

Az áfonya egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyümölcs hazánkban is, bár Erdélyben különösen, ahol még Áfonya fesztivál is köszönti a termelőket és látogatókat az áfonya szezon során. Bár hazánkban is egyre többfelé találkozhatunk áfonya ültetvényekkel, a legtöbb áfonya hozzánk még mindig Erdélyből érkezik. Itt az áfonya vadon terem és ellentétben a termesztett gyümölccsel, vegyszermentes és műtrágyamentes.

Emiatt is egyedi, semmihez sem hasonlítható zamatos, édes ízű. Rendkívül egészséges köszönhetően számos vitamin tartalmának és a benne található ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak egyaránt. A fekete áfonya hatása leginkább nyers állapotában hat kedvezően a szervezet számára. De számos módon kerül felhasználásra. Az áfonyalekvár, szörp és a likőr a legismertebb felhasználási módja. Szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal és a bélfertőzésekkel, hasmenésekkel szemben is.

Áfonya fesztivál – Vármező

A romániai Nyárádmente községhez tartozó Vármező (románul Câmpu Cetăți) falu ad otthont az évről évre megrendezésre kerülő Áfonya fesztiválnak. A település Marosvásárhelytől 38 km-re északkeletre fekszik a Kisnyárád és Nagynyárád összefolyásánál. Az évről-évre megrendezésre kerülő fesztivál több napon keresztül várja az érdeklődőket. A programok mellett lehetőség van áfonyás lekvárok, likőrök, szörpök és más termékek vásárlására, de természetesen áfonya kóstolásra és vásárlásra is. Hiszen ebben az időben, itt minden a zamatos, édes, egészséges gyümölcsről szól. 

http://www.nyaradmente.ro/hu

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom