Áfonya jótékony hatása

Az áfonya jótékony hatása napjainkra egyre ismertebb, ennek megfelelően az áfonya is egyre keresettebb gyümölcs lett az utóbbi években.  Az áfonya a hangafélék családjába tartozó növény, melynek számos fajtája van. Ezek közül a legismertebbek a fekete áfonya, a vörös áfonya és a tőzegáfonya.

Népszerűségének egyik fő oka az egészségességében rejlik, illetve nagyon ízletes, savanykás csemege. Áfonya a babáknak is adható már 8-9 hónapos koruk körül. A nagyobb bevásárló központok polcain szinte egész évben elérhető köszönhetően annak, hogy számos nemesített változata a világ különböző helyein megél. Bár eredendően az északi féltekén honos. A fekete áfonya Észak-Európában, míg az amerikai tőzegáfonya Észak-Amerika hegyesebb vidékein, erdőszéli hűvös, de napos területein fordul elő szabadon a természetben. Azonban érdemes inkább az áfonya szezonban keresni, ekkor a legkedvezőbb az ára. Ebben az időszakban még szedd magad akciókat is találhatunk országszerte néhány helyen, érdemes ezeket is keresni.

Áfonya jótékony hatása

Az áfonya számos vitamint és a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, flavonoidokat, antioxidánsokat és rostokat tartalmaz. Mindezek együttes hatása eredményezi, hogy sokféle betegség megelőzésében, leküzdésében nagyon hasznos.

A fekete áfonya elsősorban a szívinkfartus kialakulásának a veszélyét csökkenti, valamint az ereket erősíti. A szem egészségének megőrzésében is jelentős szerepet játszik. A rövidlátás, makula degeneráció, szürke hályog betegségeinél is alkalmazzák, de segíti a szem fényhez való alkalmazkodását is. Továbbá igen erős, természetes vérhígitó hatása is van, mely segít a trombózis kialakulásának megelőzésében. Sőt, állítólag a fogínygyulladást okozó baktériumok ellen is kiváló védelmet nyújt. Rákellenes hatásait folyamatosan kutatják.

A tőzegáfonya elsősorban a húgyúti betegségeket okozó fertőző baktériumok szaporodását gátolja, azáltal, hogy megakadályozza a baktériumok hozzátapadását a húgyútak falának hámsejtjeihez. Ezenkívül kiválóan alkalmas a C-vitamin hiány enyhítésére és az emésztési zavarok gyógyítására is.

Áfonya felhasználási formái

A tőzegáfonyát napjainkra már nemcsak folyadék formájában szerezhetjük be, hanem tabletták, kapszulák, friss, fagyasztott és szárított formában is elérhetjük. Érdemes a szezonban nagyobb mennyiségű fekete áfonyát is beszerezni, mert kiváló lekvár és szörp alapanyag és le is fagyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom