Áfonya kalória

Az áfonya kalória tartalma nem túl magas köszönhető magas víz tartalmának, azonban például az uborka kalória tartalmával nem versenyezhet. Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsök többnyire magas rost- és vitamintartalmuknak köszönhetően segítik a fogyókúrát. Azonban jó, ha ismerjük az egyes gyümölcsök energiatartalmát.

Az áfonya hatása 

A fekete áfonya hatása a szervezetre elsősorban magas ásványi anyag- és vitamin tartalmának köszönhető, mint ahogy a vörös- és tőzegáfonyáé is. A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs.  Nem véletlenül, hiszen kutatási adatok szerint egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint 5 adag sárgarépa, alma, brokkoli, vagy sütőtök.

Az áfonya kalória tartalma

10 dkg áfonya 45-46 kalória

  • 46 kcal
  • 0,1 g zsír
  • 0,4 g fehérje
  • 8,3 g szénhidrát

A szénhidráton belül 4,2 g cukrot tartalmaz és rost is van benne 3,6 g. Akár fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthető a fogyasztása.

E zamatos bogyós gyümölcs glikémiás indexe 40, ami már nem mondható magasnak, egy közepes érték alatti adat.  

Mit is jelent a glikémiás index tulajdonképpen?

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki. Ezáltal fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Érdemes az áfonya fogyasztását – ahogy a többi gyümölcsét is – a főétkezések közé időzíteni, ekkor az emésztőrendszer már a könnyen feldolgozható gyümölcsre koncentrálhat. Fogysszunk belőle rendszeresen, minél többet ? az egészségünkért!

Kalória számolás:

https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/kaloriatablazat.php

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom