Tartalomjegyzék
Hazánkban nagy hagyománya van a különböző likőröknek és ezek közül is az egyik legnépszerűbb az áfonya likőr. Mely akár készen is vásárolható, de akár házilag, otthon mi magunk is elkészíthetjük. Igazán nem időigényes, gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Csak az érési időt kell megvárni és már fogyasztható is. Bármilyen családi eseményre, születésnapra, névnapra, karácsonyra remek kínáló ital. Akár ajándékba is készíthetjük.
Áfonya likőr vagy pálinka
Az áfonya likőr nem pálinka, ugyanis nem a gyümölcsből készül a pálinka, hanem egy már kész pálinka tovább ízesítése történik az áfonya segítségével. De tulajdonképpen ilyen eljárással készül akár a zöld diópálinka is.
Áfonya likőr recept
Hozzávalók:
- 25 dkg áfonya
- 5 dl pálinka, vagy vodka
- 4 teáskanál kristálycukor
- jól záródó üvegek
Áfonyás likőr készítése lépésről – lépésre:
- Az áfonyát megmossuk, átválogatjuk, lecsepegtetjük és szárazra töröljük.
- Egy tiszta, jól záródó üvegbe tesszük az áfonyát, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a vodkát, vagy pálinkát.
- Jól összerázzuk.
- Négy hétig kell érlelni úgy, hogy minden nap meg kell kicsit rázogatni.
- Ha letelt az 1 hónap, le kell szűrni és még további egy hétig az üvegben kell pihentetni, érlelni.
- Ha összenyomunk az áfonyából mielőtt leszűrjük még szebb színt kap a likőrünk.
Minél tovább érik, annál finomabb lesz. Vannak, akik azt vallják a nyár végén készített áfonyalikőr karácsonykor lesz a legfinomabb, addig nem szabad hozzá nyúlni. A leszűrt likőr szép lilás színű, kellemes gyümölcsös illatú, finom aromájú. Kellemes aromája miatt szinte itatja magát, de az édeskés íze ne tévesszen meg senkit, az alkoholtartalma és ereje a hozzáadott pálinkával azonos! Csinos üvegekbe töltve akár karácsonyi ajándéknak is remek lehet!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka
Vissza a kategória cikkeihez