Áfonya metszése

Az áfonya metszése nem gondolnánk, hogy hozzátartozik a növény gondozásához, annál is inkább, mert számos helyen vadon terem, de bizony időnként metszeni is szükséges. Ez a hangafélék családjába tartozó növény Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos, ahol valóban szabadon nő. Leginkább magasabb helyek oldalában, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található meg.

Több száz fajtája közül a legismertebbek a fekete áfonya, a vörös áfonya és a tőzegáfonya. Ezek ugyan nem nagy területeken, de hazánkban is mind előfordulnak. Mivel savanyú talajt, és a hűvös csapadékos klímát kedveli, amiből kevés található hazánkban, ezért nálunk nem nagy területeken fordul elő vadon. Ahol viszont igen, ott védettséget élvez.

Áfonya ültetése, gondozása

Az áfonya szereti a hűvös, párás területeket, ugyanakkor a napsütést is. Laza, jól szellőzött savanyú talajon lesz a termesztése eredményes. Ültetése – akár áfonya tő, vagy áfonya bokor kerül ültetésre – történhet tavasszal, vagy ősszel is. Gondoskodni kell a megfelelő helyéről és a megfelelően savas előkészített talajról az ültetése előtt. Fontos a folyamatos öntözéséről is gondoskodni. A legmegfelelőbb 2-3 naponta esővízzel öntözni, így elkerüljük a túlöntözését is, amit szintén nem szeret.

Áfonya metszése

Az áfonyát az első három évben nem szükséges metszeni, ilyenkor ugyanis még a növekedésre ösztönözzük. A negyedik évtől már érdemes tavasszal – március környékén – a gallyak visszavágása. Érdemes a sérült, beteg, elhalt ágaktól megszabadítani a bokrokat. A belső bokor részt is érdemes megritkítani, hogy ott is megfelelően érje a fény a növényt.

A további évektől már az idősebb ágaktól is érdemes megszabadítani a bokrot, hogy újak növekedésére ösztönözzük. A bimbók a második évi áfonyavesszők végén jelennek meg. Tudni kell, hogy az áfonya bokrok hajlamosak kisebb gyümölcsöket teremni, amikor az ágai túlzsúfoltak. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ne hagyjunk rajtuk túlzottan sok virágbimbót.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom