Áfonya szezon

Az áfonya szezon általában július legvégétől kezdődik és szeptember elejéig tart. Ez az egészséges gyümölcs, mely a hangafélék családjába tartozik, elsősorban Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. A magasabb hegyek erdőszéli ligetes területein, fenyvesekben is megtalálható. Számos fajtája van, melyek közül a legismertebbek a fekete áfonya, a vörös áfonya és a tőzegáfonya.

Hazánkban nem sok helyen található meg szabadon, ezért természetben előfordulva védett növény. Viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az egészséges bogyós növény itthon is, így egyre több áfonya ültetvénnyel találkozhatunk. Az áfonya szezonban szomszédainknál Áfonya Fesztivállal is találkozhatunk, ahol szintén e gyümölcsöt népszerűsítik. A számos kulturális és gasztronómiai programon túl áfonya vásárral és kóstolással is várják az érdeklődőket. Az áfonya likőr is nagy népszerűségnek örvend, hiszen jellegzetes gyümölcsös íze férfiaknak és nőknek egyaránt meghozza az étvágyát.

Áfonya szezon

Az áfonya szezon kezdete meghatározó a piac számára, jelentősen befolyásolja a későbbi árakat és értékesítési lehetőségeket. Alapvetően a szezon július végén, augusztus elején indul és augusztusban van a főszezon. A szezon vége szeptember elejéig, közepéig tart. Számos helyen már szedd magad áfonya akciókat is tartanak, érdemes ezeket a helyeket is keresni. Annál is inkább, mert ezeken a helyeken sokkal kedvezőbben tudjuk beszerezni az áfonyalekvár és szörp alapanyagát.

Ha van elég helyünk le is fagyaszthatjuk a zamatos bogyókat, bár felengedés után némileg változik az íze és állaga. Egész évben kaphatóak most már a nagy bevásárlóközpontok polcain a friss áfonyák is, köszönhetően annak, hogy egyre több helyen termesztik a világ déli féltekén is. Így Argentínában, Chilében, Uruguayban, Dél-Afrikában, Új-Zélandon, Ausztráliában is. Bár ezek a gyümölcsök, hogy a hosszú szállítást és tárolást kibírják, vegyszerekkel kezeltek, valamint kevésbé éretten kerülnek leszedésre, mintha mi magunk szednénk a kertben.

Az áfonya egy rendkívül egészséges, vitamindús gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Fontos figyelembe venni azonban, hogy az áfonya hatása a szervezetre elsősorban nyers állapotban érvényesül. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom