Áfonya talaj

Az áfonya talaj igénye meglehetősen speciális, ugyanis a rendkívül savas talajt kedveli. Az áfonya a hangafélék családjához tartozó növény, amely Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. Elsősorban a hegyes területek lejtőin, hegyoldalakban és a fenyőerdők környezetében található meg vadon. Örökzöld törpecserje, kúszónövény, melynek indái akár több méteresre is megnőnek.

A termése kerek, fekete, kék, vagy vörös- illetve élénkpiros bogyó. Hazánkban ritkán fordul elő a természetben (a Zemplénben, a Mecsekben és az Alpokalján megtalálható szabadon is), ezért a vadon élő változata fokozottan védett. Azonban egyre gyakrabban fordul elő a kiskertekben, de akár ültetvények formájában is. A különböző kertészetek kínálatában is egyre többféle áfonya megtalálható.

Áfonya bokor termesztése

Az áfonya termesztése nem igényel nagy szaktudást, hiszen a gondozása sem bonyolult. Ráadásul nagyon egészségesek a bogyói, így remek vitamin- és ásványi anyag forrás is egyben. Az ültetésénél érdemes figyelni, hogy megfelelő helyre kerüljön. Szereti a napos, félárnyékos helyeket, ahol a bogyói is könnyedén megérnek. A hideget is jól tűri, de érdemes fagymentes helyet keresni számára. Ha télen nem tud hótakaró alatt pihenni, akkor gondoskodni kell a takarásáról. Mulccsal körbe kell venni a növényt, hogy óvjuk a fagyoktól.

Áfonya talaj igénye, ültetése

Az áfonya bokor ültetése történhet tavasszal (márciustól májusig), vagy ősszel (szeptembertől novemberig). Áfonya bokor ültetése:

  1. Fontos a megfelelően napos, fagyvédett hely megválasztása.
  2. Majd az ültetőgödör előkészítése. Akkora gödröt érdemes ásni, ami körülbelül kétszerese a bokor gyökerének.
  3. A savanyú talajt kedveli, ezért érdemes a savas kémhatásról gondoskodni.
  4. Tőzegmohával fel kell tölteni a gödröt, majd alaposan belocsolni és akkor kerülhet bele a bokor.
  5. Majd, ha a növény belekerült, temethetjük vissza a földet.
  6. Ezt követően ismét alaposan meg kell locsolni az áfonya bokrot.
  7. Az első évben folyamatos öntözést igényel, majd, ha már meggyökeresedett a vízigénye a felére csökken.
  8. Ne hagyjuk kiszáradni, hiszen akkor nem várhatunk megfelelő terméshozamot sem.

A bokrok csak 4-5 év múlva fordulnak termővé, de addig is gondoskodni kell az öntözéséről és a tavasszal a savas tápoldatozásáról. Érdemes gyomtalanítani is a bokor környékét, vigyázva, hogy a talajközeli gyökérzetet ne sértsük meg. Valamint érdemes odafigyelni, hogy időnként szükséges a metszése is. Ilyenkor a beteg és elhalt ágakat el kell távolítani. Ha sűrű a bokor érdemes kicsit meg is ritkítani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom