Áfonya tő

Az áfonya hazánkban csak néhány területen él meg szabadon, de kertekbe is ültethető az áfonya tő, vagy áfonya bokor.  Az áfonya a hangafélék családjához tartozó növény, mely a napos, félárnyékos helyet, a savanyú talajt és a kiegyenlített hűvös klímát kedveli. Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos, ahol a csapadékosabb hegyoldalakon, a fenyvesek szélein található meg vadon. Hazánkban csak kevés helyen található meg szabadon, leginkább a Zemplénben, a Mecsekben és az Alpokalján. Emiatt az áfonya vadon termett változata fokozott védelem alá esik. Ennek az örökzöld, mutatós cserjének számos fajtája ismert, leginkább a fekete áfonya, a vörös áfonya vagy a tőzegáfonya.

Áfonya tő

Sokan tartanak a termesztésétől, pedig kertben, sőt akár nagyobb dézsában is nevelhető, ha otthon szeretnénk szüretelni egészséges bogyóit. Mert azon túl, hogy mutatós a kertben, gyümölcse rendkívül egészséges is. Az áfonya hatása ugyanis a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően igen jótékony a szervezet számára.

A kertészetekben kapható áfonya tő vagy fejlettebb áfonya bokor is. Számos fajtája nevelhető a kertben, de például a Petite Hortblur még balkonon, erkélyen is könnyedén. Ráadásul ez a fajta nyár elején és ősz elején is hoz termést. Az áfonya viszonylag igénytelen, könnyen gondozható növény, mely a hideget is jól tűri. A balkonon neveltet sem kell bevinni télire, elég szélvédett helyre állítani. A talajigénye kicsit speciálisabb az egyéb gyümölcsökénél, mert a nagyon savanyú, laza szerkezetű talajt kedveli.

Áfonya palánta gondozása

Az ültetése és a gondozása is megegyezik az áfonya bokoréval. Annyi különbség van, hogy amíg az áfonya bokor hamarabb terem, addig az áfonya tőnél ez több időbe telik. Az áfonya bokrok is 3-4 évet követően fordulnak termővé, így türelmesen kell őket gondozni, öntözni. Tavasszal érdemes a talaját tápoldatozni és a megfelelő kémhatásáról is gondoskodni. De a megfelelő talajviszonyokon kívül érdemes a metszésére is odafigyelni. Az első három évben nem szükséges a metszése, de a további években igen. Ugyanis a beteg és elhalt ágakat, valamint a sérült és már nem termő hajtásokat el kell távolítani, valamint, ha nagyon sűrű a bokor ritkítani is szükséges

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom