Áfonya ültetése

Az áfonya ültetése nagyobb előkésztést igényel, nem elég megvenni és egyszerűen elültetni az áfonya bokrokat. Az áfonya Európa északi hegyvidékes részein őshonos, de Kanadában és az északi félteke más területein is előfordulnak különböző fajtái. Elsősorban a hűvösebb, de napos, félárnyékos részeket kedveli, ezért található meg erdőszéleken és a hegyoldalak kopárabb területein egyaránt. Rendkívül egészséges, így már nemcsak az északi féltekén, de a világ számos helyén előfordulnak termesztett változatai.  

Áfonya ültetése

Az áfonya – bár elsősorban az erdei savanyú talajokat kedveli – kertben is nevelhető. Az ültetés egészen késő őszig történhet. A konténeres áfonya a fagyos időszakokat kivéve bármikor ültethető. Ahhoz, hogy a kertben el tudjuk ültetni elő kell készíteni a talajt a telepítésre, ezáltal teremthető meg leginkább az áfonya természetes előfordulásához leginkább hasonló talajviszony. Mivel az áfonya a savanyú közeget, vagyis a 4,2-5,2 pH értékű talajt kedveli, ezáltal a kertben található föld a növekedéséhez és ahhoz, hogy minél előbb bogyókat teremjen nem megfelelő. Ehhez már egy hónappal az ültetés előtt szükség van a megfelelő helyszín kiválasztására és annak kialakítására. A fekete áfonya a napos foltokat, félárnyékos területeket részesíti előnyben.

Talaj kialakítása

Először a talajt körülbelül fél méter – vagy valamennyivel több – mélyre kell mélyíteni. Ajánlott kén hozzáadása a talajhoz por, tölgyfa és fenyőtű formájában. Valamint a talaj savasságát is szükséges szabályozni. Ehhez már készen kapható áfonya virágföldet is lehet használni – ebben az esetben már a trágyázás is megoldott egy lépésben. A beültetett tövek körül érdemes mulcsolni fenyőkéreggel, vagy akár kőzúzalékkal is. Ugyanis az áfonya sekélyen gyökerezik, így hajlamos a gyors kiszáradásra. Bár a vízigénye nem túl magas, azonban a száraz időszakokban érdemes locsolni. A lágy vizet kedveli, ezért célszerű összegyűjtött esővízzel öntözni.

Az ültetése történhet magról, de vásárolhatunk szabad gyökerű, illetve konténeres áfonya töveket is. Sokféle fajtája létezik és már dézsába, nagyobb cserépbe is ültethetjük például a Joly berry áfonya fajtát.

Áfonya gondozása

Különösebb gondozást nem igényel, de érdemes figyelni rá, hogy a szárazabb időszakokban öntözzük. A talaj savasságáról és a tápanyagozásról szükséges gondoskodni, valamint a metszést is meghálálja. Tavasszal a tél utolsó heteiben kell a metszési feladatokat elvégezni, mely ritkító és alakító metszés is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom