Áfonya

Az áfonya a hangafélék családjába tartozó növény, mely Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos cserjeféle. Szabadban jellemzően 2500 méter tengerszint feletti magasság alatti hegyeken, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található meg. Több száz fajtája van, ezek közül a legismertebb a fekete áfonya, ezt követi a vörös áfonya, majd a tőzegáfonya. Ezek ugyan nem nagy területeken, de hazánkban is mind előfordulnak. Mivel savanyú talajt igényel, amiből kevés van az országban, ezért nem nagy területeken fordul elő vadon.

Áfonyabokor ültetése

Az áfonya szereti a hűvös, párás területeket, ugyanakkor a napsütést is. Laza, jól szellőzött savanyú talajon lesz a termesztése eredményes. Ezért ültetése előtt megfelelő állagú ültetőgödörről kell gondoskodni. Ültetésére a legmegfelelőbb időszak tavasszal: március, április, május, illetve ősszel: szeptember, október, november.

Ültetése lépésről-lépésre

  1. Válasszuk ki a megfelelő helyet számára, mely napos, vagy enyhén árnyékos legyen.
  2. A bokor ültetése előtt megfelelő állagú ültetőgödröt szükséges készíteni kb. 45 cm széles és 30 cm mély gödör megfelelő, hiszen az áfonya bolyhos gyökérzete sekélyen terül szét.
  3. A gödörbe a kiásott talaj, és tőzeg keveréke kerüljön egyenlő arányban.
  4. A gödörbe helyezzünk a keverékből, majd állítsuk bele a konténerből óvatosan kiemelt áfonya tövet.
  5. Az áfonya tő konténerének talaj szintje legyen 6-7 cm-rel lejjebb a szabad föld szintjénél!  
  6. A maradék keveréket helyezzük az áfonya tő köré, illetve rá!
  7. Több tő ültetése esetén a tövek távolsága kb. 1 m legyen.
  8. Alaposan öntözzük be, lehetőleg esővízzel.

Áfonya vásárlása, rendelése

A tövek kertészetekben, faiskolákban is elérhetők, melyek akár online is megrendelhetők. Számos kertészetben lehetőség van ugyanis az interneten keresztüli vásárlásra és sok esetben a kiszállítást is megoldják. Megvásárolhatók konténeres, vagy szabad gyökerű formában is.

Természetesen, ha nem terem az elültetett bokor még az elején elegendő zamatos gyümölcsöt, rendelésére és vásárlására is van lehetőség. A fekete bogyós gyümölcs érésének szezonjában a piacokon és a bevásárló központok polcain is elérhető a zamatos, egészséges gyümölcs, de akár szedd magad akcióban magunk is szüretelhetünk.

Áfonya vitamin- és ásványi anyag tartalma

Érdemes minél nagyobb mennyiségben feldolgozni belőle a szezonban, akár áfonyalekvár, vagy szörp formájában, mert rendkívül egészséges. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Magas az A-, B-, C-, E-vitamin tartalma. Valamint az alábbi ásványi anyagok is megtalálhatók benne: kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor. Mindezek együttes hatása és a magas antioxidáns tartalma eredményezi, hogy az áfonya jótékony hatása a szervezetre igazán rendkívüli.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom