Tartalomjegyzék
Az áfonyakrémleves egy nagyon népszerű, hűsítő, frissítő leves a nyári napokra, de egész évben készíthető. Mivel az áfonya rendkívül egészséges, számos jótékony hatással rendelkezik, érdemes rendszeresen fogyasztani. Annál is inkább mivel jótékony hatása leginkább így érvényesül. Ráadásul remekül fagyasztható, így nemcsak a szezonban tudjuk készíteni. Érdemes lefagyasztani és a téli napokra is eltenni belőle. Rendszeres fogyasztásával ugyanis sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. A krémleves is számos módon készíthető, pudingporral vagy tejszínnel, ennél a receptnél éppen mindkettővel. Érdemes többféleképpen is próbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legízletesebbet. Készülhet főzve vagy főzés nélkül, akár a magokat átszűrve is. Kinek-kinek saját ízvilága szerint.
Tejszínes áfonyakrémkrémleves recept
Hozzávalók:
- 40 dkg áfonya
- 2 dl habtejszín
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
- 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve és egy negyed citrom héja
- menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek
Áfonyakrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- Az áfonyát óvatosan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.
- Majd locsoljuk meg kevés citrom frissen facsart levével.
- Azután a gyümölcsöt bele kell rakni egy lábosba (igény szerint hagyhatunk meg a díszítéshez), majd, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejszínt, a mézet és a kezeletlen citromhéját is.
- Ízesíthetjük kevés őrölt fahéjjal, szegfűszeggel. Ha nem őrölt fűszereket használunk, azt érdemes teadióba tenni és a végén az egészet egyben el lehet távolítani a kész levesből).
- Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és feltesszük főni.
- Forrástól számítva főzzük még maximum öt percig, majd zárjuk el alatta a lángot.
- Közben keverjük el a tejszínt a pudingporral.
- Majd a megfőtt gyümölcsöt hagyjuk kicsit hűlni (beleállíthatjuk hideg vízbe lábosostól).
- Ezután az egészet botmixerrel össze kell pépesíteni úgy, hogy ne maradjanak benne gyümölcs darabok.
- Hűtőbe tesszük tálalásig (legalább egy órára).
- Tálalás előtt az egész áfonyákkal és esetleg tejszínhabbal, mentalevélkékkel díszítjük.
Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evőkanálnyi áfonya likőr szükséges hozzá, ezzel kell összeturmixolni az áfonya darabokat. Jól behűtve kínáljuk. Nyáron édesség helyett is nagyon jó választás. Jó étvágyat hozzá!
Áfonya krémleves vanília fagyival:
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez