Tartalomjegyzék
Az áfonyalé – akárcsak maga a fekete áfonya – rendkívül egészséges. Hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Továbbá a benne található rostok is nagyon hasznosak a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása mellett – napi 20-30 dkg – a fekete áfonya hatása igazán jótékony, és segítség lehet számos betegség megelőzésében is.
Hazánkban nem található meg nagy területeken a természetben – és ahol igen, ott is védett. A kertekben egyre gyakrabban tűnik fel, hiszen jótékony bogyóit sokan maguk szeretnék szüretelni. Mivel az áfonya szezon idején szerezhető csak be kedvezőbb áron. Bár szezonon kívül is elérhető a nagyobb bevásárló központok polcain, de azokat messziről utaztatják hozzánk. Érdemes szezonban venni az érett bogyókat, és azt lefagyasztani, vagy áfonyalét vásárolni, mely szintén egész évben elérhető – főleg a bioboltok, webshopok kínálatában.
Áfonyalé hatása
A fekete áfonya leve is rendkívül egészséges, szintén ajánlott rendszeres fogyasztása.
Hiszen a fekete áfonya leve:
- serkenti a vérkeringést
- erősíti a hajszálereket
- fokozza a vörösvérsejtek membránjainak rugalmasságát
- segít a szemek egészségének megőrzésében
- javítja a látást, segít az éles látás megőrzésében
- a benne található antociánnak köszönhetően semlegesíti a sejteket károsító szabadgyököket
- erősíti a szemek hajszálereit is
- még a zöldhályog kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat
- erősíti a kollagénrostokat, melyek a kötőszövet legfontosabb összetevői
- bármilyen szembetegség esetén hatékony lehet a fogyasztása, akár farkasvakság, szürkehályog, de még makuladegeneráció esetén is
- csökkenti a koleszterinszintet
- támogatja a szív egészségét
- segít az érelmeszesedés megelőzésében
- a vérrögképződés ellen is hatásos, mivel természetes vérhígító hatással is rendelkezik
- normalizálja a vérnyomást
- hatékony segítség a húgyúti fertőzésekkel szemben
- segítség az öregedéssel kapcsolatos idegrendszeri betegségek esetében is
- a benne található rostok segítenek a vércukorszint szabályozásában
Ráadásul mivel az áfonya kalória tartalma sem magas, így a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beilleszthető, de cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Főleg mivel a benne található króm miatt antidiabetikus hatással rendelkezik. Ezáltal csökkenti a vércukorszintet, továbbá a kapillárisok falának erősítésével támogatja a cukorbetegek egészségének javítását is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya
Vissza a kategória cikkeihez