Tartalomjegyzék
Az áfonyalekvár főzésnek hazánkban még nincs akkora hagyománya, mint a sárgabarack lekvár vagy a szilvalekvár főzésének. Bár a lekvárfőzés – ha nem is feltétlen a megszokott klasszikus módon, de napjainkban mintha megint reneszánszát élné. Egyre többen próbálkoznak a különleges ízek – narancsos töklekvár, levendulás rózsa dzsem stb. – eltevésével és nemcsak télire, de akár ajándékba is. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve igazán különleges, egyedi ajándék lehet karácsonyra. Érdemes próbálkozni a különböző ízek keverésével, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.
Áfonyalekvár recept
Hozzávalók:
- 2 kg áfonya (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
- 1,2 kg cukor
- 1 db kezeletlen citrom
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
Áfonya előkészítése főzésre:
- mosás álló vízben
- szárak eltávolítása, áfonya átválogatása
- öblítés folyó vízben
- lecsepegtetés
Az áfonyalekvár főzésének lépései:
- Az átmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt egy nagy edénybe kell tenni, majd megszórni a cukorral és hagyni egy éjszakán át lefedve pihenni.
- Másnap a citrom levét kifacsarjuk és hozzáadjuk a cukrozott gyümölcshöz, az egészet összekeverjük.
- Majd fel kell tenni főni. Lassan kell melegíteni közepes lángon, hogy folyamatosan tudja kiengedje a levét.
- Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
- Forrástól számítva legalább 30 perc alatt sűrűre fő.
- Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Akár vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel tovább ízesíthető. Igazán csak a fantáziánk és az ízlésünk szab határt e finomságok készítésének.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya
Vissza a kategória cikkeihez