Áfonyalekvár

Az áfonyalekvár főzésnek hazánkban még nincs akkora hagyománya, mint a sárgabarack lekvár vagy a szilvalekvár főzésének. Bár a lekvárfőzés – ha nem is feltétlen a megszokott klasszikus módon, de napjainkban mintha megint reneszánszát élné. Egyre többen próbálkoznak a különleges ízek – narancsos töklekvár, levendulás rózsa dzsem stb. – eltevésével és nemcsak télire, de akár ajándékba is. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve igazán különleges, egyedi ajándék lehet karácsonyra. Érdemes próbálkozni a különböző ízek keverésével, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.

Áfonyalekvár recept

Hozzávalók:

  • 2 kg áfonya (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • 1,2 kg cukor
  • 1 db kezeletlen citrom
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Áfonya előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása, áfonya átválogatása
  • öblítés folyó vízben
  • lecsepegtetés

Az áfonyalekvár főzésének lépései:

  1. Az átmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt egy nagy edénybe kell tenni, majd megszórni a cukorral és hagyni egy éjszakán át lefedve pihenni.
  2. Másnap a citrom levét kifacsarjuk és hozzáadjuk a cukrozott gyümölcshöz, az egészet összekeverjük.
  3. Majd fel kell tenni főni. Lassan kell melegíteni közepes lángon, hogy folyamatosan tudja kiengedje a levét.
  4. Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
  5. Forrástól számítva legalább 30 perc alatt sűrűre fő.
  6. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  7. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  8. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  9. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

Akár vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel tovább ízesíthető. Igazán csak a fantáziánk és az ízlésünk szab határt e finomságok készítésének.

Vissza a kategória cikkeihez