Tartalomjegyzék
Az áfonyás keksz egy gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! Az áfonya rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Nem őshonos hazánkban, így természetben is csak kevés helyen fordul elő. Viszont egyre több kiskertben találkozhatunk vele, sőt szedd magad áfonya ültetvény is található hazánkban. Érdemes az áfonya szezonban beszerezni belőle akár nagyobb mennyiséget is, hiszen akkor jóval kedvezőbb áron jutunk az ízletes, zamatos bogyókhoz.
Áfonyás keksz recept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 1 db egész tojás
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 12 dkg áfonya
- 1 csipet só
Előkészület: az áfonya bogyókat alaposan meg kell mosni és a száraikat levenni. Készíthetjük szárított áfonyával is.
Áfonyás kekszek elkészítése lépésről – lépésre:
- A lisztet át kell szitálni és össze kell keverni a sütőporral.
- A vajat a tojással, cukorral, vaníliás cukorra és a pici sóval alaposan össze kell keverni.
- Majd folyamatosan hozzá kell adagolni a sütőporral elkevert lisztet.
- Egynemű masszává kell az egészet és kisebb gombócokat formázni belőlük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe kell rakni a gombócokat, majd kézzel kicsit lelapítgatni, lenyomkodni őket. Ne kerüljenek túl közel egymáshoz, mert sütés közben még nőnek majd.
- Mindegyik gombócba nyomkodjuk áfonyát.
- 180 C fokra előmelegített sütőben kell sütni kb. 12-15 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha szép aranybarna színű lesz.
- Ha készre sült, hagyjuk, hogy teljesen ki tudjon hűlni, akkor nem törnek el a kész darabok.
- Porcukorral megszórható, de ez el is hagyható. Jó étvágyat!
Ez a keksz csokoládéval, dió darabokkal akár tovább dúsítható. Ebben az esetben körülbelül 30 dkg főző csokoládét kell összedarabolva a dió darabokkal együtt a tésztába szórni. Remek ízű anélkül, de azzal is. Jól záródó fém dobozban hetekig eláll. Uzsonnára, tízóraira is csomagolható, de nem csak a gyerekeknek lesz kedvence!
https://sobors.hu/receptek/legfinomabb-kekszek-recept/
Vissza a kategória cikkeihez