Áfonyás pite

Számos áfonyás pite recept létezik és kinek-kinek magának kell kitapasztalnia, melyik számára a könnyen elkészíthető és a család számára is nagyon ízletes. Nálunk ez a recept a tuti befutó, mely bármely más egyéb idény gyümölccsel – alma, őszibarack, szilva, eper, málna – is helyettesíthető, de akár vegyesen is készíthető.

Áfonyás pite

Hozzávalók a gazdagabb tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
  • ½ csomag sütőpor
  • csipet só
  • pár kanál tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg áfonya
  • további cukor az áfonya édesítésére ízlés szerint

Áfonyás piték elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az áfonyákat megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk. Majd lecsöpögtetjük és tetszés szerinti mennyiségű cukorral megszórjuk.
  2. Azután egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  3. Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a pár kanál tejfölt, a vaníliás cukrot és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
  4. Az tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  6. Zsemlemorzsával vagy darált dióval megszórjuk a tésztát, hogy a gyümölcs ne áztassa át.
  7. Az áfonyákat kinyomkodjuk a levétől, még utána cukrozzuk és megszórjuk esetleg ízlés szerint fahéjjal, összekeverjük.
  8. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk az áfonyás tölteléket.
  9. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  10. Előmelegített sütőben kb. 160-170 fokon aranybarnára sütjük.
  11. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.

Zamatos, szaftos édes savanykás süti a végeredmény!

https://www.nosalty.hu/recept/afonyas-joghurtos-sutemeny

Vissza a kategória cikkeihez