Áfonyás sör

Az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek – és nemcsak a lányok körében – a különböző gyümölcsös ízesítésű sörök, mint az áfonyás sör is. Még néhány évtizeddel ezelőtt nem is hallottunk róluk, napjainkban egyre több kézműves sörfőzde kínálatában megtalálhatók a jobbnál jobb gyümölcsös sörkülönlegességek. Bár a meggyes foglalja el a trónt hosszú ideje, de a nyomában ott van már a málnás, áfonyás is. A gyümölcsös sörök nem keverendők össze a Radler nevű ízesített sörökkel, vagy más néven sörmixekkel. Azokat ugyanis általában 50% sörből és valamilyen gyümölcsös szörp vagy üdítő keverékéből állítják elő.

Áfonyás sör jellemzői

A nevével ellentétben ezt a sört sem valódi áfonyából készítik, ugyanis a friss gyümölcsnél a sört érintő fertőzésveszély meglehetősen nagy. Ugyan a gyümölcsös kézműves sörök esetében a sör együtt érlelődik a gyümölccsel, ez a gyümölcs valójában gyümölcs sűrítményt jelent. Ezek a gyümölcs sűrítmények viszont igen széles skálát ölelnek fel a 7%-os gyümölcstartalmútól egészen a 100%-os gyümölcstartalomig mindenféle megtalálható. A gyümölcsös sörök tehát az élelmiszeripari tisztaságú gyümölcs sűrítményekkel készülnek, ne is keressük egy sörtúra során a gyümölcsös rekeszeket.

Áfonyás sörök, amiket ne hagyjunk ki

  • Szent András Sőrfőzde – Áfonyás Ale

A békésszentandrási sőrfőzde legismertebb gyümölcsös sörei ugyan a Szilvás és a Meggyes , melyek alsóerjesztésű sörök. Mindegyik 3,7 %-os láger sör. Emellett már megjelentek a Málnás Búzával is, ami felsőerjesztésű búzasör. Az Áfonyás Ale egy gyümölcsös illatú, mélybordó színű, frissítően fanyar sör, mely rendkívüli ízvilággal bír. Érdemes kipróbálni, mert a nagyüzemek gyümölcsös söreivel egy lapon nem lehet említeni, annyira finom, zamatos, igazán gyümölcsös, de nem édes szörpös.

  • Tiltott Csíki Jégáfonya

A Tiltott Csíki Jégáfonya a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrában gyártott kézműves sör. Erdélyen kívül Magyarországon, Felvidéken és Vajdaságban is forgalmazza termékeit. Ez az áfonyás sör szintén alsóerjesztésű, melynek alkoholtartalma 4,7%. Áfonyalével ízesített, 91%-ban a Tiltott Csíki sör adja az alapját, melyet azonban citrusos ízvilág is jellemez.

  • First Blueberry

Ez a Belgian Wit típusú, felsőerjesztésű búzasör igazi különlegességnek számít a hazai sörkínálatban. Érezhető benne a belga búzasör jellegzetes íze, az áfonya fanyarsága, de egy kis édesség is. Erős áfonyakék szín jellemzi. Fanyar illatú, áfonyás zamatú, 4,5% alkoholtartalommal.

https://szentandrassorfozde.hu/

Címlap kép: Szentandrási áfonyás ale (forrás: https://szuretlen.hu/afonyas-ale)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom