Áfonyaszörp

Az áfonyaszörp, – akárcsak a többi gyümölcsből készült – mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Mert aki evett/ivott már a házi készítésű finomságokból, az tudja igazán, hogy a bevásárlóközpontok polcain árult termékek meg sem közelítik a hagyományosan, házilag készült portékák ízeit. Ha nagyobb mennyiségű áfonyához jutunk – ehhez érdemes az áfonya szezont figyelni, ráadásul már itthon is vannak szedd magad áfonya akciók – akkor mindenképpen érdemes áfonyalekvárt, szörpöt eltenni télire, de akár lefagyasztani is. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet karácsonyra.

Áfonyaszörp recept

Hozzávalók:

  • 3 kg áfonya (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • 2 kg cukor
  • 1 dkg citromsav
  • kifertőtlenített üvegek kupakokkal

Áfonya előkészítése:

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása, áfonya átválogatása
  • öblítés folyó vízben
  • lecsepegtetés

Az áfonyaszörp készítés lépései:

  1. Az átmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt egy nagy edénybe kell tenni, kevés vízzel felönteni és elkezdeni főzni.
  2. Ha már jól szétfőtt, akkor át kell passzírozni egy szitán, vagy krumplinyomón, esetleg gézlapon.
  3. Hozzá kell adni literenként 40 dkg cukrot és fel kell főzni.
  4. Ha felfőtt, akkor kell beletenni a citromsavat.
  5. Azután lehet az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tölteni.
  6. Majd lezárjuk őket és hagyjuk kihűlni.
  7. Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

Akár vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel tovább ízesíthető. Igazán csak a fantáziánk és az ízlésünk szab határt e finomságok készítésének.

https://receptneked.hu/receptek/italok/szorpok/

Vissza a kategória cikkeihez