Tartalomjegyzék
Az áfonyaszörp, – akárcsak a többi gyümölcsből készült – mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Mert aki evett/ivott már a házi készítésű finomságokból, az tudja igazán, hogy a bevásárlóközpontok polcain árult termékek meg sem közelítik a hagyományosan, házilag készült portékák ízeit.
Ha nagyobb mennyiségű áfonyához jutunk – ehhez érdemes az áfonya szezont figyelni, ráadásul már itthon is vannak szedd magad áfonya akciók – akkor mindenképpen érdemes áfonyalekvárt, szörpöt eltenni télire, de akár lefagyasztani is. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet karácsonyra.
Áfonyaszörp recept
Hozzávalók:
- 3 kg áfonya (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
- 2 kg cukor
- 1 dkg citromsav
- kifertőtlenített üvegek kupakokkal
Áfonya előkészítése:
- mosás álló vízben
- szárak eltávolítása, áfonya átválogatása
- öblítés folyó vízben
- lecsepegtetés
Az áfonyaszörp készítés lépései:
- Az átmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt egy nagy edénybe kell tenni, kevés vízzel felönteni és elkezdeni főzni.
- Ha már jól szétfőtt, akkor át kell passzírozni egy szitán, vagy krumplinyomón, esetleg gézlapon.
- Hozzá kell adni literenként 40 dkg cukrot és fel kell főzni.
- Ha felfőtt, akkor kell beletenni a citromsavat.
- Azután lehet az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tölteni.
- Majd lezárjuk őket és hagyjuk kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Akár vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel tovább ízesíthető. Igazán csak a fantáziánk és az ízlésünk szab határt e finomságok készítésének.
https://receptneked.hu/receptek/italok/szorpok/
Vissza a kategória cikkeihez