Tartalomjegyzék
Áfonyaszósz hallattán leginkább az amerikai Hálaadás ünnep jut még mindig eszünkbe, ahol a pulyka elmaradhatatlan kelléke. Pedig napjainkban már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, elsősorban a húsok, vadhúsok, de akár sajtok kísérőjeként is. Elkészítése nem bonyolult és számos fűszerezéssel készíthető, érdemes kísérletezgetni, próbálkozni. Bár áfonyát szinte egész évben kaphatunk a nagyobb bevásárló központokban, érdemes inkább áfonya szezonban nagyobb mennyiséget beszerezni belőle. Kiválóan lefagyasztható, így akár egy évig így eltartható.
Áfonyaszósz narancsosan
Hozzávalók:
- 35 dkg áfonya (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
- 10 dkg cukor
- 1 db kezeletlen citrom leve és héja
- 2-3 db szárított narancshéj
- 1 darab fahéjrúd (3-3,5 cm-es)
- csipet só
- 1-2 kávéskanál étkezési keményítő
Áfonya előkészítése főzésre:
- mosás álló vízben
- szárak eltávolítása, áfonya átválogatása
- öblítés folyó vízben
- lecsepegtetés
Az áfonyaszósz elkészítésének lépései:
- Az átmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt egy edénybe kell tenni, majd megszórni a cukorral és hagyni egy kicsit állni.
- Közben a citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
- Az áfonyához adjuk a citrom levét, a narancs héjakat, a csipet sót, és a fahéjrudat is óvatosan – hogy az áfonya bogyók ne törjenek meg – összekavarjuk.
- Majd alacsony lángon, lassan elkezdjük főzni.
- Időnként érdemes megrázogatni és addig kell főzni, amíg az áfonya szemek kezdenek összetöpörödni.
- Kevés vízben el kell keverni a keményítőt, amit aztán a forró mártásban el kell keverni. Éppen csak annyit adjunk hozzá, hogy ne legyen nagyon híg a mártás (ez függ az áfonyából kifőtt lé mennyiségétől is).
- Ahogy a keményítőt belekevertük már le is lehet zárni alatta a tűzhelyet.
Forrón tálalható is sült húsok, sajtok mellé, de akár péksüteményekkel is fogyasztható. Hűtőszekrényben néhány napig eltartható, ami marad belőle. Akár vörösborral is készíthető – a vadhúsok mellé azzal jobban harmonizál – és néhány szem szegfűszeggel tovább is fűszerezhető.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya
Vissza a kategória cikkeihez