Áfonyaszósz

Áfonyaszósz hallattán leginkább az amerikai Hálaadás ünnep jut még mindig eszünkbe, ahol a pulyka elmaradhatatlan kelléke. Pedig napjainkban már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, elsősorban a húsok, vadhúsok, de akár sajtok kísérőjeként is. Elkészítése nem bonyolult és számos fűszerezéssel készíthető, érdemes kísérletezgetni, próbálkozni. Bár áfonyát szinte egész évben kaphatunk a nagyobb bevásárló központokban, érdemes inkább áfonya szezonban nagyobb mennyiséget beszerezni belőle. Kiválóan lefagyasztható, így akár egy évig így eltartható.

Áfonyaszósz narancsosan

Hozzávalók:

  • 35 dkg áfonya (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • 10 dkg cukor
  • 1 db kezeletlen citrom leve és héja
  • 2-3 db szárított narancshéj
  • 1 darab fahéjrúd (3-3,5 cm-es)
  • csipet só
  • 1-2 kávéskanál étkezési keményítő

Áfonya előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása, áfonya átválogatása
  • öblítés folyó vízben
  • lecsepegtetés

Az áfonyaszósz elkészítésének lépései:

  1. Az átmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt egy edénybe kell tenni, majd megszórni a cukorral és hagyni egy kicsit állni.
  2. Közben a citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
  3. Az áfonyához adjuk a citrom levét, a narancs héjakat, a csipet sót, és a fahéjrudat is óvatosan – hogy az áfonya bogyók ne törjenek meg – összekavarjuk.
  4. Majd alacsony lángon, lassan elkezdjük főzni.
  5. Időnként érdemes megrázogatni és addig kell főzni, amíg az áfonya szemek kezdenek összetöpörödni.
  6. Kevés vízben el kell keverni a keményítőt, amit aztán a forró mártásban el kell keverni. Éppen csak annyit adjunk hozzá, hogy ne legyen nagyon híg a mártás (ez függ az áfonyából kifőtt lé mennyiségétől is).
  7. Ahogy a keményítőt belekevertük már le is lehet zárni alatta a tűzhelyet.

Forrón tálalható is sült húsok, sajtok mellé, de akár péksüteményekkel is fogyasztható. Hűtőszekrényben néhány napig eltartható, ami marad belőle. Akár vörösborral is készíthető – a vadhúsok mellé azzal jobban harmonizál – és néhány szem szegfűszeggel tovább is fűszerezhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez