Blue jay áfonya

A Blue jay áfonya más néven a magasbokrú kék áfonya, mely népszerűsége töretlen, hiszen egyre többen kedvelik ezt a fanyarkás ízű, rendkívül egészséges bogyós gyümölcsöt. A Bluejay áfonya is a hangafélék családjába tartozó növény. Az áfonyának több száz fajtája van, melyek közül a legismertebb a fekete áfonya, a vörös áfonya és a tőzegáfonya. Ez a növény eredetileg Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos örökzöld cserjeféle.

Ez a fajta Amerika keleti partvidékéről származik. Szabadban többnyire 2500 méter tengerszint feletti magasság alatti hegyeken, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található meg. Nagyon kedveli a napfényes, félárnyékos helyeket, a savanyú talajt és a csapadékos, hűvös klímát. Mivel hazánkban nem sok helyen fordul elő szabadon áfonya, ezért a vadon élő növény védett. Többnyire az Alpokalján, a Mecsekben és a Zemplénben találkozhatunk vele erdei séták, kirándulások alkalmával.  

Blue jay áfonya ültetése

Ültetése megegyezik az egyéb áfonya fajták ültetésével. Szereti a hűvös, párás területeket, ugyanakkor a napsütést is. Gondoskodni kell róla, hogy laza, jól szellőző, savanyú talajba kerüljön. Az ültetőgödör méretét a gyökér kétszeresére kell mélyíteni. Ültetése történhet tavasszal és ősszel is. Nagyon dekoratív ősszel a narancs-piros lombszínével a kertek ékessége lehet.

Az első két évben a virágait érdemes eltávolítani, hogy a növény az energiáját a növekedésre tudja fordítani. A harmadik évtől már várható rajta termés. Innentől már a visszametszésével is foglalkozni kell, hiszen magas növésű fajta, ami 6-8 év után a 170 cm magasságot is elérheti. Közepes vagy nagy méretű, középkék színű, hamvas, ízletes bogyókat nevel. Íze kellemesen savanykás, mérsékelten fűszeres. A gyümölcs érése elhúzódóan történik június végétől egészen augusztus végéig. Érdekessége, hogy a teljes beérés után minőségi romlás nélkül, akár egy hétig is a növényen tartható a gyümölcs.

Blue jay áfonyák vásárlása, rendelése

Ez a fajta is megtalálható a kertészetekben, faiskolákban, ahol akár személyesen, de sok helyen már online is megrendelhető. A személyes vásárlás előnye, hogy nincs limitálva a vásárlás mennyisége, illetve a kiválasztott tövek gondozásáról szakszerű tanácsokat is kaphatunk. Az internetes rendelés esetén sok esetben minimális vásárlási, illetve kiszerelési limit van, és bár képekkel, leírásokkal könnyítik a választást, egyedi tanácsokat csak ritkán kérhetünk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom