Fekete áfonya hatása

A fekete áfonya hatása egészen rendkívüli és ezt nem a C-vitamin tartalmának köszönheti, mivel abból nem tartalmaz kiemelkedően sokat. Bár a fekete áfonya vitamin tartalma sem elhanyagolható, a benne található ásványi anyagok és rostok is fontos szerepet játszanak a szervezet számára. Azonban ami a fekete áfonya hatását olyan különlegessé teszi, az az antioxidáns és flavonoid tartalma. Az áfonya már régóta ismert és használt növény.

Észak-Európában és Észak-Amerikában is őshonos. Az amerikai indiánok évszázadok óta fogyasztják, étrendjüknek régóta fontos része ez a rendkívül egészséges bogyós gyümölcs. Hazánkban is egyre inkább kedvelt és keresett gyümölcs, főleg az áfonya szezon idején. Vadon kevésbé található meg, mivel főleg a csapadékos, nedves klímát, a savas talajt és a napfényes, félárnyékos hegyoldalakat, fenyőerdő melletti területeket kedveli. Azonban számos fajtája közül egyre több megtalálható a kertészetek kínálatában, ezáltal pedig a kiskertekben is. Érdemes savanykás bogyójából minél többet fogyasztani, mivel rendszeres fogyasztása – napi 20-30 dkg – mellett számos betegség megelőzhető és fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

A fekete áfonya hatása

A fekete áfonya hatása a vitamin- és ásványi anyag tartalmán túl a benne található antioxidánsoknak (például quercetin, kaempferol vagy myricetin) és flavonoidoknak köszönhető. Mindezek együttes hatása miatt az áfonya a legegészségesebb gyümölcseink egyike. Egy adag ebből a bogyós gyümölcsből annyi antioxidánst tartalmaz, mint 5 adag sárgarépa, brokkoli, alma vagy akár sütőtök.

Fekete áfonya mire jó

A magas antioxidáns jelenlétének köszönhetően jótékonyan hat:

  • a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben
  • a cukorbetegség kialakulásának megelőzésénél
  • az örgeségi látásromlás csökkentésénél
  • a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásánal megelőzésénél
  • csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát
  • csökkenti az öregkori Alzheimer-kór és az öregkori elbutulás hatásait
  • segíti az emésztést
  • enyhíti a hasmenés és székrekedés tüneteit
  • csökkenti az emésztőrendszer okozta problémákat
  • javítja a vérzsírok egyensúlyát, csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • hatékony segítség a húgyúti fertőzésekkel szemben

Ráadásul mivel az áfonya kalória tartalma sem magas, így a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beilleszthető, de cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez