Fekete áfonya vitamin

A fekete áfonya vitamin tartalma rendkívül magas, ezért is és a finom zamatos íze miatt is nagyon kedvelt és egyre népszerűbb gyümölcs hazánkban. Európában a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs az eper után a nyugati országokban. A különböző fajták június közepétől egészen szeptember közepéig érnek folyamatosan, bár az áfonya szezon főideje augusztusra tehető. Érdemes ezalatt az idő alatt minél többet fogyasztani belőle, mert az áfonya hatása a szervezetre igazán rendkívüli. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető.

A fekete áfonya vitamin tartalma

Az áfonyának magas a vitamin tartalma főleg A-, B6-, C-, E-, K-vitamin található benne. Ásványi anyagok közül kálium, foszfor, magnézium, vas, kalcium, mangán, cink, folsav, réz, béta-karotin és kolin is. Ezenkívül cukrok és számos antioxidáns is található benne, melyek hatása a szervezetre igazán rendkívüli. Mivel a C-vitamin tartalma nem olyan magas sokáig nem tartották számon a nagyon egészséges gyümölcsök között.

Azonban mióta a tudomány felfedezte az antioxidánsok és a flavonoidok jelentőségét, egyre nagyobb figyelmet kap ez a bogyós gyümölcs is. Az áfonya elsősorban Észak-Amerikában őshonos, ahol az indiánok étrendjének már régóta fontos része. Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend – és bár a szabadban kevés helyen található meg és ott is védett – egyre több kertben találkozhatunk vele.

Áfonya kalória tartalma

Az áfonya savanykás íze miatt jó szomjpótló a nyári nagy melegben. Az áfonya kalória tartalma közepesnek mondható, viszont nagyon jó élelmirost forrás, akárcsak az alma, vagy a körte. Az energia tartalma: 10 dkg áfonya kb. 57 kcal.

A glikémiás indexe körülbelül 40. Az 50-nél alacsonyabb GI-érték nem tekinthető még magasnak. Az alacsony GI-értékű élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen, mind a súly, mind a vércukorszint szinten tartása szempontjából. Azonban a magasabb értéket képviselő tápanyagok fogyasztása megemelheti a vércukorszintet, ezért a cukorbetegeknek figyelni kell a bevitt mennyiségre.

Az áfonya jótékony hatása a szervezet számára

Az áfonya rendszeres fogyasztásával – mely kb. 20-30 dkg gyümölcsöt jelent naponta – számos betegség megelőzhető.

Jótékony hatásai:

  • kedvező hatással van a látásra
  • késlelteti az öregkori látásromlást
  • a hajszálerek vérellátását fokozza
  • javítja a memóriát, lassítja az öregedéssel járó memória problémákat
  • enyhe hashajtó hatású
  • emésztést segítő
  • gyulladáscsökkentő
  • hatékony segítség a húgyúti fertőzésekkel, megbetegedésekkel szemben

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom