Fekete áfonya

A fekete áfonya a hangafélék családjához tartozó félcserje, akárcsak a vörös áfonya vagy a tőzegáfonya. Főleg Észak- és Közép-Európában őshonos növény, mely napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem véletlenül, hiszen a sötét, zamatos bogyói rendkívül egészségesek, számos betegség megelőzésében játszanak fontos szerepet.

Fekete áfonya bokor

Az áfonya bokor alacsony, mindössze 30-60 cm magasra megnővő lombhullató félcserje. Azonban rendkívül gazdagon elágazó, legyökeresedő ágai vannak. Ennek következtében egyetlen áfonya tő akár több száz négyzetméternyi további növényrengeteget is növeszthet. Levelei tojásdadok, kihegyesedők, melyek akár szúrhatnak is. A halvány zöldes-vöröses fehér kis haraghoz hasonló virágait áprilistól júniusig bontja. Az egészséges, zamatos bogyói júliustól augusztusig folyamatosan érnek. Az először érő bogyók általában nagyobbak a később érőknél. Hazánkban nem sok helyen találkozhatunk vele szabadon, de egyre több kertben láthatók áfonya bokrok. Nemesített változatai nagyobb bogyókat teremnek. Számos kertészet kínálja különböző fajtáit.

Az áfonya bogyók hatása

A fekete áfonya hatása igazán jótékony és mivel 100 g fekete áfonya mindössze 27 kalória, így nagyszerűen beépíthető fogyókúrás étrendbe is. Megtalálhatóak benne szénhidrátok, növényi rost, fehérjék és elenyésző mennyiségű növényi zsír. Koleszterintől mentes, azonban rendkívül gazdag ásványi anyagokban, kalciumban, káliumban, nátriumban, vasban, valamint foszforban.
Ennek a népszerű bogyós gyümölcsnek a C-vitamin-tartalma is jelentős, hiszen 100 grammban 44 mg található, ami közel azonos a citrom vagy a narancs C-vitamin tartalmával. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy erős antioxidáns hatású, ami segít a gyulladások, különböző érbetegségek megelőzésében és a már kialakult betegség kezelésében is. Az áfonya rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

Fekete áfonya ár

A fekete áfonya ára – mint általában a zöldségek, gyümölcsök esetében – előre nem meghatározható, az szezonról szezonra folyamatosan változik és általában változik is. Hiszen az időjárás a fő tényező, mely alapján az árak alakulnak. Ha jó az idő és sok a termés, akkor az árak is mérsékeltebbek, mint akkor, ha elfagy, vagy megbetegszik a növény és ezáltal a termés is. A termelőktől mindig kedvezményesebben szerezhetők be a zöldségek, gyümölcsök, sőt szedd magad akcióban is hozzájuthatunk a ropogós, zamatos gyümölcshöz. Érdemes keresni a kínálatot.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom