Joly Berry áfonya

A Joly Berry egy korai virágzású öntermő áfonya fajta. Az áfonya egyre keresettebb és népszerűbb hazánkban is és nemcsak a fogyasztása, de a kertekbe ültetése is. Annál is inkább, mert a bogyós gyümölcse rendkívül egészséges, számos fajtája igen hosszan érik. Így sokan a kertjükből szeretnék szüretelni, ezt a vadon kevésbé fellelhető zamatos gyümölcsöt. Az áfonyának számos fajtája van, melyek közül a legismertebb a fekete áfonya, a vörös áfonya és a tőzegáfonya.

Ez a növény Észak-Amerika és Észak-Európa hegyes vidékein őshonos, így a hazai körülmények között kevés helyen lelhető fel. Mindezek miatt hazánkban csak az Alpokalján, a Mecsekben és a Zemplénben található meg szabadon. Mivel nagyon kis számban fordul elő vadon a természetben védettséget élvez. Az áfonya bármely fajtájának a gyümölcse rendkívül egészséges. Rendszeres fogyasztása mellett az áfonya hatása a szervezetre igazán jótékony. Az Alpokalján találkozhatunk vele erdőszéli ligetes területeken, illetve fenyvesekben lelhető fel.

Joly Berry áfonya jellemzése

Ez a fajta még nagyobb dézsában, vagy cserépben is nevelhető, mivel nem olyan magas, így akár teraszon is tartható. Korai virágzású, mely kertbe ültetve is jellemzően a 1,5 méteres magasságot nem növi túl. Kerek, nagy bogyókat érlel, melyek ropogósak, enyhe édeskés, zamatos ízűek.

Nem igényel különösebb növényvédelmet, meglehetősen igénytelen növény. Amire viszont kiemelten figyelni kell a nevelése során, az a megfelelő talaj és az öntözése. A talajigénye ugyanis kicsit speciális, mivel a savas talajt kedveli. Még, ha a kertben a talaj savas, akkor is érdemes kicsit savasítani, és ezt akár minden tavasszal megtenni. A megfelelő terméshozam biztosításához szükséges a folyamatos öntözése is. Legjobb esővízzel öntözni 2-3 naponta. Dézsában tartva figyelni kell rá, hogy ne száradjon ki a földje, de a víz ne is pangjon alatta. A bokrok a harmadik év környékétől visszametszhetők, ezzel is elősegítve a termés mennyiségét.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Címlap kép: Joly berry cserépban nevelhető áfonya (forrás: https://www.sieberz.hu/gyuemoelcstermok-es-haszonnoevenyek/bogyos-gyuemoelcsoek/afonya-felek/2704/joly-berry-cserepben-is-nevelheto-afonya)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom