Kanadai áfonya

A kanadai áfonya a Solanaceae növénycsaládhoz tartozik. Rokonai között található a burgonya, a paradicsom, a paprika és a tojásgyümölcsök is. Hazánkban kerti ebszőlő néven is ismert. A világ számos földrészén előfordul és termesztik. Európában elsősorban Németországban, Ausztriában és Franciaországban ismert. A gyomnövényekhez is sorolt egy éves fejlődésű növény.

Kanadai áfonya jellemzői

A fekete színű bogyóiról ismert növény jellemzően magról szaporítható. Palántái igénye megegyezik a paradicsom vagy paprika növényekével. A vetést követően általában 6-8 hét alatt fejlődnek ki. A májusi fagyokat követően május második felétől már kiültethetők. Nincs különösebb talajigénye – mint az áfonyának – de a tápanyagot meghálálja.

A kifejlődő, megerősödő növények lombja 60-80 cm magas, virágzása június végétől indul meg, és őszig folyamatosan tart. Fekete bogyói szeptemberre érnek be. A bogyók folyamatosan érnek, a virágok és bogyók is megjelennek egymás mellett. Azonban vigyázni kell vele, mert a zöld bogyók húsa mérgező! Csak a teljesen sötét feketére érett bogyók fogyaszthatók, a sötét bordó színű és puha állagú. A termés tehát csak teljesen éretten, megpuhult gyümölcshússal használható, akkor sem nyersen, hanem főzött állapotban – dzsemnek, lekvárnak feldolgozva – javasolt a fogyasztása.  

Mérgező-e az ebszőlő?

A hazai ebszőlő zöld színű bogyói mérgezőek, mivel bennük solanin nevű toxin található, amely mérgező. Ilyen található a krumpli lombján fejlődő termésben is, ezért ezeknek tilos a fogyasztása! Az ebszőlő bogyói is csak teljesen éretten, már megpuhult gyümölcshús esetében és akkor is csak főzött állapotban fogyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom