Kék áfonya hatásai

A kék áfonya hatásai szinte megegyeznek a fekete áfonya hatásaival, hiszen mindegyik nagyon egészséges, vitamindús bogyókat terem. Az áfonyák a hangafélék családjába tartoznak a vörös áfonyától egészen a tőzegáfonyáig. A föld északi féltekén őshonosak, de nemesített változatai szinte bárhol a világon megtalálhatók. A kék áfonya Amerika északi részén őshonos, hazánkban a természetben főleg a fekete áfonya található meg. Viszont mivel a 2500 méter körüli csapadékos, nedves erdőszéleken, félárnyékos területeken érzi igazán jól magát, nálunk a természetben kevés helyen található meg.

A kertészetek fajta kínáltának köszönhetően azonban egyre több kiskertben láthatók áfonya bokrok. Az áfonya hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A nemesítéseknek köszönhetően a világon egyre több helyen termesztik, így sokáig elérhető a nagyobb bevásárlóközpontok polcain. Azonban érdemesebb áfonya szezonban vásárolni nagyobb mennyiséget belőle, ilyenkor a legkedvezőbb az ára. Lefagyasztva 1 évig is eltartható, de áfonyalekvár, szörp is készíthető belőle.

Kék áfonya hatásai

Érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, mivel rendkívül jótékonyan hat a szervezetre:

  • erősíti az immunrendszert
  • lassítja az öregedést
  • segíti megőrizni a szemek egészségét
  • elkerülhetők fogyasztásával a szív- és érrendszeri betegségek, mivel segít, hogy a rossz koleszterin ne halmozódjon fel a szervezetben
  • de még zsírbontóként is funkcionál

Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a sejteket, lassítja az öregedés folyamatait. Mivel rendkívül alacsony a kalória tartalma és sok rostot is tartalmaz, kiválóan beilleszthető fogyókúrás étrendbe. Sőt még a zsírsejtek számát is csökkentheti. Különböző kutatások szerint az áfonyában található összetevőknek a rák kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe.

Kék áfonya vitamin tartalma

Számos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, azonban ami igazán különlegessé teszi, az az antioxidáns és flavonoid tartalma. Ezen kívül a benne található rostok is segítenek a szervezetnek az egészségesebb emésztésben. Rendszeres fogyasztása mellett – mely lehet akár áfonyalé is – számos betegség megelőzhető. Savanykás, zamatos bogyóit a gyerekek is nagyon kedvelik és áfonya a babáknak is adható. Érdemes is, mert az áfonya a legegészségesebb gyümölcseink egyike.

Akár otthon is ültethetünk, hogy mindig kéznél legyen.

Törpe/alacsonybokrú kék áfonya:

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom