Kék áfonya

A kék áfonya nem sokban különbözik ránézésre a fekete áfonyától, azonban a szakértő szemek látják a különbségeket. Az áfonyák a hangafélék családjába tartoznak. Többféle fajtájuk is létezik, ide tartozik a fekete áfonya, a vörös áfonya és a tőzegáfonya is.

Kék áfonya

A fekete áfonya Európa északi részén őshonos, míg a kék változata elsősorban Amerika északi részén őshonos, ezért amerikai áfonyaként is ismert. Nagy különbség nincs a kétféle áfonya között, talán a színükön kívül annyi, hogy az amerikai áfonya bogyói nagyobbak a fekete áfonyáénál.

Kék áfonya bokor vásárlása, rendelése

Az áfonya tövek különböző fajtái megtalálhatók a kertészetekben, faiskolákban, de számos helyen már online is elérhetők. Érdemes az áfonya bokor vásárlása előtt már gondoskodni a növény helyéről és a talaj megfelelő előkészítéséről is. Az áfonya talaj igénye ugyanis meglehetősen speciális, mivel a savanyú – 4,2 – 5,2 pH értékű savas földet kedveli. A kertészetekben lehetőség van áfonya föld vásárlásra is. Olyan speciális földkeverékeket is megtalálhatunk a szaküzletekben, ahol már további trágyázásra nincs is szükség. Érdemes érdeklődni, hiszen akár ültetési, gondozási információkkal is ellátják az vásárlókat.

Kék áfonyák gondozása

A kék áfonya gondozása megegyezik az egyéb áfonyák gondozásával. Vagyis tavasztól késő őszig ültethető szabad gyökerű változata. A konténeres a fagyos időszakokat leszámítva egész évben. Az ültetés körülményei meghatározóak a növény későbbi fejlődése, illetve termés mennyisége szempontjából. Tavasszal szükséges a ritkító, illetve alakító metszése. Ezzel pedig a termés minőségét javíthatjuk. A nagy melegben pedig szükséges – lehetőleg összegyűjtött esővízzel – az öntözése. Az áfonyák a félárnyékos, hűvösebb területeket kedvelik.

Ha nincs kertünk áfonyát manapság már cserépben vagy dézsában, akár balkonon, erkélyeken is nevelhetünk. Kifejezetten balkon áfonya fajta a Joly berry áfonya.

Ha azonban sehogy nem nevelnénk, de szívesen készítenénk belőle áfonyalekvárt vagy szörpöt, akkor a szezonban érdemes a szedd magad akciókat is felkeresni. Napjainkra már hazánkban is fellelhetők áfonya szedd magad akciók, ahol magunk is szüretelhetjük a zamatos bogyókat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom