Konténeres áfonya

Az áfonya hazánkban csak néhány területen él meg szabadon, de ilyenkor jöhet szóba a konténeres áfonya. Ugyanis ez a hangafélék családjához tartozó növény a napos, félárnyékos helyet, a savanyú talajt és a kiegyenlített hűvös klímát kedveli. Mivel ez hazánkban csak kevés helyen adatott meg, leginkább a Zemplénben, a Mecsekben és az Alpokalján, található meg szabadon. A növény vadon termett változata fokozott védelem alá esik.

Számos fajtája ismert, leginkább a fekete áfonya, a vörös áfonya vagy a tőzegáfonya. A növény örökzöld törpecserje, kúszónövény, melynek indái akár több méteresre is megnőnek. Nemcsak szépen mutat a kertben egész évben, de bogyói rendkívül egészségesek is. Mivel számos – a szervezet számára nélkülözhetetlen – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, az áfonya hatása igazán rendkívüli. Számos betegség is megelőzhető rendszeres fogyasztásával. Európában a nyugati országokban az áfonya az eper után a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs.

Konténeres áfonya bokor termesztése

Azonban kertben, sőt akár nagyobb dézsában is termeszthető, ha otthon szeretnénk szüretelni egészséges bogyóit. A kertészetekben kapható áfonya tő vagy fejlettebb áfonya bokor is. Viszonylag igénytelen, könnyen gondozható növény, mely a hideget is jól tűri, ezért érdemes megpróbálkozni a kertekben is az ültetésével. A tartása azért bonyolultabb az átlagos gyümölcsökénél, mert ennek az örökzöld mutatós növénynek speciális talajigénye van. Emiatt érdemes konténerben, vagy méretesebb virágládában, akár emelt ágyásban is nevelni. Ebben az esetben könnyebben szabályozható a földjének az összetétele, mely által a termés mennyisége is jobban biztosított.

Konténeres áfonyák gondozása

Az áfonya a félárnyékos, de napsütötte helyeket, a lazább, savanyú talajt és a hűvös, csapadékos klímát kedveli. Még ha a kertünk talaja savas kémhatású is, nem árt, ha tovább növeljük a savasságát. A konténerbe telepített áfonya is könnyedén termeszthető, amennyiben tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, savas közegbe került. A savanyú talajt ajánlott fenyőlombfölddel, tőzeggel és érett szerves trágyával keverve összeállítani.

Fontos gondoskodni a megfelelő öntözésről, ugyanis az a másik tényező, ami a termés mennyiségét és minőségét befolyásolja. A konténeres öntözés során biztosítani kell, hogy a talaj ne tömörödjön, mert az áfonya a laza szerkezetű talajt kedveli. Célszerű összegyűjtött esővízzel locsolni 2-3 naponta, akkor elkerüljük a túlöntözését is, ami szintén megviseli a növényt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom