Omlós áfonyás keksz

Az omlós áfonyás keksz egy gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! Az áfonya rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Nem őshonos hazánkban, így természetben is csak kevés helyen fordul elő. Viszont egyre több kiskertben találkozhatunk vele, sőt szedd magad áfonya ültetvény is található hazánkban. Ehhez az egyszerű kekszhez azonban aszalt áfonyát használunk, így szezonalitástól függetlenül egész évben gyorsan, egyszerűen elkészíthetjük.

Omlós áfonyás keksz recept

Hozzávalók:

  • 22,5 dkg liszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • csipet só

Előkészület: az aszalt áfonyát össze kell vagdosni kisebb darabokra.

Az egyszerű áfonyás keksz elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A lisztet át kell szitálni és össze kell keverni a csipet sóval.
  2. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a vajat, a tojást, valamint a felaprított vörös áfonyát is és az egészet alaposan keverjük össze.
  3. Majd formázzunk a tésztából hengert (kb. 3 cm átmérőjű legyen) és csomagoljuk alufóliába óvatosan.
  4. Ezután tegyük hűtőszekrénybe minimum egy órára.
  5. Majd, ha letelt az idő, a tésztahengert bontsuk ki és vágjuk fel kb. 3 mm vastagságú szeletekre.
  6. A kekszeket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.
  7. Sütőrácsra téve hagyjuk őket kihűlni, akkor nem törnek el a kész darabok.
  8. Porcukorral megszórható, de ez el is hagyható. Jó étvágyat!

Számos módon tovább is variálható. Akár csokoládéval, dió – vagy más magokkal – tovább dúsítható. Ebben az esetben körülbelül 30 dkg főző csokoládét kell összedarabolva a dió darabokkal együtt a tésztába szórni. Remek ízű anélkül, de azzal is. Jól záródó fém dobozban hetekig eláll. Uzsonnára, tízóraira is csomagolható, de nem csak a gyerekeknek lesz kedvence!

https://sobors.hu/receptek/legfinomabb-kekszek-recept/

Vissza a kategória cikkeihez