Patriot áfonya

A patriot áfonya más néven az óriás kék áfonya, mely egyre népszerűbb és kedveltebb hazánkban is. Az áfonya a hangafélék családjába tartozó növény, melynek több száz fajtája van. Ezek közül a legismertebb a fekete áfonya, a vörös áfonya és a tőzegáfonya.

Az áfonya Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos örökzöld cserjeféle. Szabadban jellemzően 2500 méter tengerszint feletti magasság alatti hegyeken, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található meg. Szereti a napfényes, félárnyékos helyeket, a savanyú talajt és a csapadékos, hűvös klímát. Mindezek miatt hazánkban nem sok helyen fordul elő szabadon. Leginkább az Alpokalján, a Mecsekben és a Zemplénben fordul elő vadon. Éppen emiatt a szabadon található növény védettséget élvez.

Patriot áfonya ültetése

Ültetése megegyezik az egyéb áfonya fajták ültetésével. Szereti a hűvös, párás területeket, ugyanakkor a napsütést is. Gondoskodni kell róla, hogy laza, jól szellőző, savanyú talajba kerüljön. Az ültetőgödör méretét a gyökér kétszeresére kell mélyíteni. Ültetése történhet tavasszal és ősszel is. Ez a fajta rendkívül jól bírja a hideget.

Amennyiben dézsába, emelt ágyasba ültetjük, akkor sem szükséges meleg helyre vinni télen, elég, ha szélvédett helyre tesszük. Azonban a megfelelő vízellátásáról és a talajnak a savasságáról folyamatosan gondoskodni kell, ha szeretnénk megfelelő mennyiségű és minőségű bogyókat szüretelni. Világoskék színű, nagy, kemény, ropogós, kellemes, édes-savanykás ízű, hamvas bogyói augusztus végén érnek. Melyek elsősorban friss fogyasztásra, de konzervipari célra is alkalmasak.

Patriot áfonyák vásárlása, rendelése

A Patriot áfonya tövek, bokrok kertészetekben, faiskolákban is megvásárolhatók személyesen, de akár online is megrendelhetők. Személyes vásárlás során bármilyen mennyiség vásárolható, de sok esetben az internetes rendelés esetében mennyiségi limitek is meg vannak adva. Ugyanakkor sok kertészetben lehetőség van az interneten keresztül rendelt növényeket kiszállítással kérni. Az internetes rendelés előnye, hogy számos fajta elérhető képekkel, leírásokkal. A személyes váráslás előnye, hogy mi magunk választhatjuk ki a megvásárolni kívánt töveket, bokrokat és szakszerű tanácsokat kapunk az ültetéséről, gondozásáról a különböző fajtáknak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom