Tőzegáfonya

A tőzegáfonya rokona a fekete áfonyának is, mindkettő az örökzöld azáleák családjába tartozó növény. Azonban nem tévesztendő össze a vörös áfonyával. Ez utóbbi ugyanis Észak-Európában őshonos, míg a tőzegáfonyák Észak-Amerika keleti részéről származnak. Az ottani őslakosok évszázadok óta ismerik és alkalmazzák, mivel jótékony hatásait hamar megtapasztalták. Már akkor felismerték, hogy tele van ásványi anyaggal, és ismerték gyógyító tulajdonságait. Az első hálaadás ünnepségen 1621-ben állítólag már tőzegáfonyával szolgálták fel a pulykát. Ez pedig azóta hagyomány lett és bizony már el sem képzelhető, hogy a pulykát hálaadáskor tőzegáfonya nélkül kínálják.

A tőzegáfonya vitamin tartalma


A tőzegáfonya rendkívül egészséges. Tápértékük igen magas és rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Ezen felül sok bennük az antioxidáns és magas a cukortartalmuk is. A vörös áfonya 12%-a, a tőzegáfonyának 3 %-a cukor. Magas a pektintartalma is, valamint sok csersavat is tartalmaz. A csersav meggátolja azon baktériumok terjedését, amelyek a húgyhólyag gyulladását okozza. A tőzegáfonya leve kitűnően véd a garat- és a gyomortáji fertőzések ellen, mivel serkenti a szalicilsav, a szervezet saját gyulladáscsökkentő termelését. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, ezáltal az immunrendszer erősítésében is fontos szerepet játszik.

Tőzegáfonyák jótékony hatása

A tőzegáfonya fogyasztása rendkívül jótékonyan hat a szervezetre. A nők szuper növényének is tartják, de számos megbetegedés megelőzésében segítség lehet:

  • vesekövek esetén

A vesekövek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszik a bőséges folyadékbevitel, illetve étrend megváltoztatása. Kalcium-oxalát kő esetén például érdemes kerülni azokat az ételeket, amelyek oxálsav-tartalma magas, például a cékla, a paradicsom, a spenót, a sóska fogyasztását. Ezen kövek kialakulása megelőzhető tőzegáfonya alkalmazásával. Naponta 300-400mg tőzegáfonya-kivonat már gátolhatja újabb vesekövek kialakulását.

  • húgyúti megbetegedések ellen

Rendkívül magas antibakteriális hatását a húgyúti rendszerben is kifejti. Ezáltal gátolja a területen fertőzést okozó baktériumok szaporodását, továbbá nem engedi, hogy a kórokozók a húgyúti rendszer falának sejtjeihez tapadjanak.

  • a koleszterinszint csökkentésében

Mivel gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a koleszterinszintet is.

  • emiatt alkalmazása hatékony segítség lehet az érszűkület, érelmeszesedés, vérzékenység, visszér és ödéma esetén is
  • immunerősítő, mivel nagyon gazdag antioxidánsokban

A tőzegáfonyát kapszula, illetve tea formájában is bejuttathatjuk a szervezetünkbe. Számos felhasználási módja létezik. A bioboltok polcain és a web shopokban is sokféle tőzegáfonyából készített termék elérhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom