Vörös áfonya hatása

A vörös áfonya hatása a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhetően, igazán rendkívüli a szervezet számára. Ez a növény a hangafélék családjába tartozó cserjeféle, akárcsak a fekete áfonya és a tőzegáfonya. Észak-Amerikában és Észak-Európában is őshonos és hazánk néhány pontján is megél szabadon. Több száz fajtája közül az egyik legismertebb a vörös áfonya. Ennek a kis vörös bogyós növénynek számos egészségvédő hatása ismert.

A vörös áfonya hatása a szerveztre

A szervezetre rendkívül jótékony hatású, hiszen tartalmaz A-, B-, C-, E-vitamint és emellett az alábbi ásványi anyagokat is: kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor. Mindezek és a benne található antioxidánsok mind elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.

Ezek együttes hatása eredményezi a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait, melyek az alábbiak:

  • őrzi a csontok egészségét és erősíti a csontokat
  • erősíti a látást és megőrzi annak egészségét a magas A-vitamin tartalmának köszönhetően
  • folsavtartalma támogatja a szív- és érrendszer egészségét
  • flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású
  • csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét
  • baktériumölő hatása miatt a szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is hatásos
  • a benne található fenol antioxidáns hatású, mely erősíti az immunrendszert, ezáltal véd a fertőzések ellen
  • csökkenti a megfázás és influenza gyakoriságát
  • sejtregeneráló, méregtelenítő
  • segít a gyulladásos és daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében
  • segíti a testsúly- és a koleszterinszint csökkenését
  • rendszeres fogyasztása fokozza a vérkeringést
  • segítség a magas vérnyomás megelőzésénél, mivel vérnyomáscsökkentő hatása is van

Azonban betegség esetén mindenképpen érdemes a vörös áfonya bármely formájában történő fogyasztása előtt kezelő orvossal konzultálni előtte.

Vörös áfonya fogyasztásának formái

A vörös áfonya a nyers fogyasztáson túl, salátákba, turmixokba is felhasználható. Szószok, lekvár és mártások is készíthetők belőle, melyek jól harmonizálnak vad húsokkal, rántott sajtokkal egyaránt. Kapszula és tea formájában is elérhető az üzletek polcain, főleg a bio boltokban van nagyobb választék belőlük. Leggyakrabban aszalt áfonya formájában találkozhatunk vele a bevásárlóközpontok polcain. Aszalva egész évben elérhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez