Vörös áfonya

A vörös áfonya a hangafélék családjához tartozó növény, akárcsak a fekete áfonya, vagy a tőzegáfonya. A növény vörös fajtája örökzöld törpecserje, kúszónövény, melynek indái akár több méteresre is megnőnek. A termése kerek, élénkpiros bogyó, nagyobb, mint az elterjedtebb fekete áfonyáé. Hazánkban a Zemplénben, a Mecsekben és az Alpokalján fordul elő szabadon. Mivel viszonylag kis számban fordul elő a természetben, ezért a vadon élő változata fokozottan védett. Azonban termeszthető növény, melyet a napsütötte, lazább, savanyú talajú kertekben érdemes ültetésével próbálkozni. Örökzöld cserjeként nemcsak mutatós dísznövény, mely télen is üde színfoltja a kertnek, de mivel nagyon egészséges a frissen szedett gyümölcs vitamin és ásványi anyag forrás is egyben.

Vörös áfonya vitamin- és ásványi anyag tartalma

A vörös áfonyában megtalálhatóak az alábbi vitaminok: A-, B-, C-, és E-vitaminok. Ezen kívül sok értékes ásványi anyagot tartalmaz. Hiszen többek között kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is található benne. Mindezeknek együttes hatásaként rendkívül egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag.

A vörös áfonya hatása igazán rendkívüli, ezért is érdemes ezekből a bogyókból akár frissen, akár lekvárként, vagy manapság már számos helyen kapható kapszulák formájában fogyasztani. De a teája is rendkívül egészséges. Továbbá a vörös áfonya leveleiből készített főzet húgyúti fertőtlenítő, valamint vesetisztító hatású. Az ajánlott adagolást azonban érdemes betartani, mivel a főzet nagyobb mennyiségben fogyasztva irritálhatja a gyomrot.

Vörös áfonyák feldolgozása

Ezt a gyümölcsöt is számos módon fel lehet használni akár nyers fogyasztásra is, bár úgy meglehetősen savanyú. Jellemzően turmixokba, gyümölcssalátákba, sütemények díszítéseként használják a nyers bogyókat. Szívesen használják mártásnak, szósznak, lekvárnak vadhúsok, sültek, rántott sajt mellé is. A boltok polcain egész évben találkozhatunk az aszalt formájával is. A vörös áfonya aszalása során a gyümölcs energiatartalma magasabb lesz, mint a friss gyümölcs esetében, így a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára érdemes a benne található energia és szénhidrát tartalmat fogyasztás előtt figyelembe venni. Az aszalt áfonya önmagában, vagy müzlikbe, joghurtokba, de akár süteményekbe keverve is fogyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81fonya_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom